JDP – Ett frustrationsprojekt

Tydligen krävs det en sjukdag för att jag ska hinna sätta mig ner och blogga här, men om det är det som behövs så har jag i alla fall levererat nu ;).

När jag var i USA och jobbade för två år sedan så kände jag mig så frustrerad. Jag var väl medveten om världens överpopulation av djur sedan många år tillbaka och hade redan arbetat ideellt för flera olika omplaceringsorganisationer. Av erfarenhet så känner jag också till att frustration ofta är startskottet för positiv förändring. Jag vet för jag har varit i den sitsen förut, och det här var inte annorlunda. Jag var frustrerad över att inte kunna hjälpa hundar på ett sätt som kändes hållbart för mig. Jag hade kunnat omplacera hundar i all oändlighet, men på hemmaplan saknade jag ett arbetssätt som motverkade problematiken och bidrog till långsiktiga lösningar. Jag hade redan försökt ansluta mig till befintliga organisationer i Sverige, men mina idéer möttes av ett chockerande motstånd, vilket fick mig att tappa förtroendet för dem och ifrågasätta deras prioriteringar. Här kom jag och erbjöd mig att vara jourhem för vilken hund som helst men nekades för att jag tror på att disciplin är en viktig del av fostran av en annan levande varelse! Det var bortom sorgligt för hundarnas del. Men, jag åkte till USA och blev frustrerad istället, och ur det föddes Jahira Dog Project. Vi står för ANSVARSFULL räddning, rehabilitering och omplacering av hundar i nöd, vilket innebär att vi finns med under hela processen, från att undersöka hundarna själva och göra yrkesmässiga bedömningar av deras energinivå, temperament och förutsättningar, till att hålla oss uppdaterade om hundarnas nuvarande status via förstahandsinformation (alltså se efter själva), välja adoptörer med omsorg och anpassa adoptionerna efter deras förutsättningar och önskemål, och sedan finnas tillgängliga för eventuella frågor, funderingar och uppdateringar.

Vi fungerar annorlunda än traditionellt i den bemärkelsen att vi tack vare våra yrken i hundbranschen har kunskapen att välja ut lämpliga kandidater åt rätt adoptörer baserat på information som sträcker sig förbi det sedvanliga. Vi är mer intresserade av en människas energinivå, utstrålning, tidsförutsättningar och intressen än deras hunderfarenhet och ekonomiska resurser. Det är naturligtvis viktigt att man har råd att ta hand om sin sjuka hund, till exempel, men det är viktigare att hundarna hamnar i hem där de är älskade, uppskattade och tillgodosedda. Viktigare än att de tynar bort på sheltret. Det är därför som vi har vårt Special Star Program för hundar som har extra svårt för att bli upptäckta och få ett hem.

Vår hundkunskap gör också att vi vet vad vi ska titta efter när vi observerar hundarna, och våra yrken gör att vi är duktiga på att läsa av människor också. Det är inte tillåtet att vid behov omplacera hundar som man har adopterat ifrån oss utan vårt godkännande, och vi tar tillbaka en hund som inte kan vara kvar i sitt hem. Hundar med problematik får chansen till rehabilitering hos oss och vi var troligtvis först i Sverige (och säkert Spanien också) med att donera ett löpband till hundarna på sheltret i Spanien för att de skulle ha möjligheten att dränera sin energi, vilket inte blev gjort dessförinnan. Vi sponsrar alla Ginas hälso- och kastreringskampanjer för hennes shelter i Peru, en satsning som har gett så goda resultat att vi har upprättat ett stående samarbete med henne. I år har vi även invigt Hundkalaset, ett event för alla våra adoptörer och andra intressenter och hundtokar som vill träffas för en heldag i hundens tecken och ha roligt. Det kommer hädanefter att bli ett årligt event som ger oss möjligheten att nå ut till fler med vårt budskap om hundfostran, psykologisk rehabilitering och adoption.

Varje månad reser vi ner till Barcelona och arbetar med hundarna på sheltret, och vi är ständigt på jakt efter nya hjälpprojekt. Vi har till exempel ingått ett samarbete med Pomi Ramirez, som gör hund- och kattmusiken RadioDog och RadioCat, en CD-skiva som vi säljer till förmån för flera olika hjälporganisationer för djur i världen, inklusive Jahira Dog Project. Vårt sortiment har även utökats med superbra retrieverkoppel (i princip det enda som vi använder själva) och jättecoola armband med flera inspirerande budskap, allt till förmån för utsatta hundar (och katter).

Ja, Jahira Dog Project har minsann växt på den korta tid som vi har varit igång, och nästan 100 hundar har fått nya hem bara i år. Desto fler människor följer vårt arbete på både nära och långt avstånd och tar på så sett del av den information som vi sprider om ett bättre samhälle och samexistens mellan hundar och homo sapiens :). Det här är dock bara början, vi har SÅ mycket mer att ge! Vi planerar inför nya, spännande och utvecklande projekt och har en hel del positiva nyheter i görningen… Under tiden hoppas vi att ni ska fortsätta stödja vårt arbete både ekonomiskt, praktiskt och via informationsspridning av vår existens och vårt budskap. Det finns alltid sätt att hjälpa oss på och alla kan göra något. Mer information om det finner ni under fliken “VILL DU HJÄLPA TILL?”.

Ja, ur frustration föds allt förändring, och har man bara avsikten så ser man till att den blir positiv. Ungefär som när Jahira Dog Project blev till, eller som nu när jag är sjuk och äntligen fick tiden till att skriva det här inlägget ;).

Du kan hjälpa oss att hjälpa.

/Alexandra Ortega

IMG_0898
Med valpen Mason på sheltret i Barcelona.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s