Milagro – Mirakelhunden

För tre år sedan fick Rosa, som är föreståndare för “vårt” shelter i Barcelona, ett samtal ifrån en medarbetare angående en utryckning som hon gjorde till en övergiven lägenhet. Där hade det bott en man som samlat på sig högar efter högar med skräp, och sedan blivit vräkt. Det gick knappt att komma fram i lägenheten på grund av alla dessa högar med saker, papper, kläder och möbler. Stanken var obeskrivligt ömsom unken, ömsom frän. Det stack i ögonen av att gå in där och man fick klättra över bråten och vada fram i skräp. Anledningen till att Rosas medarbetare var på plats var för att någon granne hade talat med polisen om att det kunde finnas en hund i lägenheten, men tvivlade på att den levde efter alla dessa månader ensam på den där soptippen till lägenhet.

Det räckte att glänta på ytterdörren för att denne medarbetare också skulle tvivla starkt på att det fanns en hund där inne, i alla fall en vid liv. Efter att ha tagit sig in i lägenheten var hon definitivt säker på att det INTE gjorde det.

Men då såg hon något som rörde på sig.

När man tittar på bilderna så kan man förstå att kvinnan som hittade hunden inte trodde sina ögon och nästan blev rädd. Skulle det där föreställa hunden? Vad var det för något egentligen?! Sopor med ben? Fast där fanns ju inga ben! Svävande skräp?!

Hon närmade sig detta vidunder och mycket riktigt var det en hund. Rosa säger att hon minns kvinnans samtal som om det vore igår; “När hon ringde var hon alldeles skärrad och svamlade om att det var bråttom, bråttom, BRÅTTOM!! Men jag förstod knappt vad hon sa och försökte lugna henne. Hon berättade att hon hade hittat en hund som med allra största sannolikhet var på väg att dö och inte hade många minuter kvar i livet. Hon sa att hon inte kunde beskriva vad hon hittat utan ville att vi skulle mötas upp hos veterinären. Hon tyckte att det mest humana skulle vara att låta hunden somna in om den ens överlevde bilresan dit.”.

Rosa rusade i väg i ilfart och möttes av en minst sagt horribel syn. “Detta kan ju inte vara hunden, tänkte jag, men när jag lyfte upp det som skulle föreställa hans päls så såg jag ett sorgset öga där under. Men bara ett, allt annat var bara stora, illaluktande, stenhårda klumpar av Gud vet vad.”.

Projekt “raka hunden” startade och det tog halva dagen att få väck allt “hår”. Hunden, som visade sig vara en dvärgschnauzer, vägde bara 4 kilo när han kom in, och 1,5 kilo av det var hår i en enda äcklig sörja. Men, han levde!

Rosa adopterade hunden och döpte honom till Milagro, som betyder “mirakel” på spanska. Hon berättar att han än idag har ett väldigt märkligt sätt att äta på, och liksom “slår” in maten på sidorna av munnen. Det där är ett beteende som sitter kvar sedan hans tid i den där lägenheten, då han naturligtvis har haft extremt svårt att få i sig mat. Hon berättar också att han till en början åt allt möjligt, och det är ju inte så konstigt med tanke på att han fick överleva på det som fanns att tillgå bland skräpet under väldigt, väldigt lång tid. Så som Milagro, eller Milo, som han kallas, såg ut gör man inte i första taget precis… Ingen kom någonsin och frågade efter Milo och nu har Rosa alltså haft honom i tre år. Han är en pigg, kavat, kärvänlig och otroligt söt och snäll liten hund som inte vill minnas sitt förflutna utan bara njuta av varje stund av sitt nya, härliga liv.

Kampen fortsätter dock eftersom det finns hundratusentals övergivna hundar i Spanien. Det är obligatoriskt att ID-märka sina hundar och böterna är dryga men lagen upprätthålls inte och polisen tar knappas hundarnas situation på allvar. Det är tillåtet att sälja hundar i djuraffärer och valpar i akvarium eller burar i skyltfönstret går åt som smör i solsken. Lägg därtill alla oansvariga hundägare som låter sina okastrerade hundar röra sig fritt ute, avlar fram valpar som sedan inte blir sålda eller sålda till fel personer, tröttnar på sina hundar som de sparkar ut på gatan som gårdagens sopor, och alla som får sina djur omhändertagna av eldsjälar som Rosa och hennes personal efter lång tids fruktansvärd misär, så förstår man hur det blivit som det är. Sedan finns det den andra sidan av människan, den som faktiskt bryr sig. De som kämpar obevekligt för att påverka regeringen och landets lagar. De som ständigt organiserar kastreringskampanjer för att förhindra att antalet hundar växer. De som utbildar den spanska befolkningen i vad det borde vara att ha hund för att öka hundens värde. De som arbetar dag och natt för att ta hand om den enorma överpopulation av hundar som exploderar. Och så finns vi. Vi arbetar för att placera de hundar som redan existerar och para ihop rätt ägare med rätt hund för att skapa de bästa förutsättningarna för ett lyckat hundägande. Vi stödjer alla ovanstående instanser och är stolta samarbetspartners till Rosas shelter i Barcelona. Vi anser att alla hundar är allas vårt ansvar och är inte villiga att se åt andra hållet på grund av en så löjlig och obetydlig faktor som geografi. Vi älskar hundar och hundar är vår passion. Deras välbefinnande är vår högsta prioritet och ingenting kan stoppa oss ifrån att bry oss och agera. Med er hjälp kommer vi att under vår livstid kunna se tillbaka på denna tragedi och känna att vi faktiskt gjorde skillnad, att vi definitivt satte hållbara käppar i hjulet för överpopulationen och den befintliga förkastliga syn på hundar som dessvärre råder i länder som Spanien, vårt semesterparadis. Vi har inte råd att vänta, fundera och vara obeslutsamma, för hundarna har inte tid. Vänta inte på att någon annan ska agera, för denna någon kan lika gärna och borde vara DU. Vi säger: VÄGRA VARA PASSIV!!!

Titta på Milagro och säg mig att han inte förtjänade en andra chans.

/Alexandra Ortega

IMG_4424 IMG_4426 IMG_4427

IMG_4428 IMG_4429

IMG_4425 IMG_4430

IMG_4431 IMG_4440

IMG_4436 IMG_4437

IMG_4442 IMG_4443

IMG_4445 IMG_4449 IMG_4385

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s